torsdag, oktober 30

ponnie love


Dejavu

Här är lite dött, men det beror mest på att dagarna ser ganska mycket likadana ut. Jag jobbar till fyra, åker hem, rider om tiden och energin finns till det. Annars myser jag bara med Josie i stallet. Hon verkar inte ledsen för det. Tror hon vet att säsongen är över nu och en vinter väntar. Hon verkar gladare och lyckan lyser på nått sätt i hennes blick.

Det känns lite konstigt, på ett bra sätt, att när jag ser på min häst så blir jag alldeles varm inuti. Jag blir liksom lite mer kär i henne för varje blick.♥

onsdag, oktober 29

Fullt upp

Fredagen spenderades som sagt på sjukan för att få igenom en operation till min tå som gör ont, idag ska den bli av. Mycket bättre än den tiden 18 november som bakades åt mej, jag hade ärligt talat dött om jag skulle väntat så länge. Var och red på kvällen, Josie gick toppen, lite lat för mina hjälper men ändå helt okej.

I lördags fick jag en sovmorgon, välbehövlig, så min kropp tog tillfället i akt att sova ända till klockan elva(!!!!!) Galet! Jag ställer aldrig klockan på helgen, för normalt kan jag inte sova längre än till åtta ändå.  Men just den dagen så... Jaja, åt frukost och sen spenderade jag hela dagen i stallet med Josie. Lite longering med cavaletti stutsar och sen ett backpass direkt efter för att avsluta med lite mer longering i trav/jog 'utsläppt'. På eftermiddagen åkte jag till ridhuset och red, superfint gick hon. Min svåger med flickvän hade party hemma hos sig så drog dit på kvällen och lite smått salongsberusad blev jag väll. Hemma i ottan på söndag morgon.

Söndagen blev en myspys-dag, bowling och middag. Sen åkte vi till Farfar och hälsade på.

Måndagen va bara en jobbdag, slitsam eftersom det regnade hela jäkla dagen! Åkte hem efter jobb och mockade sen gömde jag mej i soffan. Superfrusen!!!

Igår, tisdag, jobb och tandläkaren. Sen ridhuset med Nattis. Josie hade en sämre dag kan jag säga. Nu ska jag fälla igen datorn och åkta till vårdcentralen.

fredag, oktober 24

Ond tå!

Privat sjukvård kanske hade vart nått? Nu sitter jag och väntar på att åka tillbaka till vårdcentralen och träffa doktorn. Mitt onda nageltrång har blivit riktigt illa, jättefort! Så det värker massor och är på väg att bli infekterat. *suck*

I alla fall, i onsdags tog jag Josie till ridhuset och red en sväng. Red igenom alla siffrorna och sidepass åt bägge hållen, både arc och couter arc. Behövdes verkligen för Josie va lite seg i kroppen. Det är dock förståeligt eftersom jag ridit lite lite...

Sen hände en annan grej, eller rättare sagt gjorde jag en grej, ska visa bild på det senare när jag laddat över bilden. Spännande, eller hur ?


tisdag, oktober 21

I'm alive!

Nej, jag har inte försvunnit, men här har vart fullt upp!

I lördags så va det en riktigt tidig morgon då jag och Nattis styrde näsan mot Skåne med tre hundar i bagagen. Hundutställning, snabbat avklarat då Bernhardlundare inte va dom snyggaste enligt domaren idag. Så vi styrde hemåt vid halv ett igen.

Söndagen spenderades i Säffle på dressyrtävling. Jag förstår inte att det kan finnas så mycket ouppfostrade hästar. USCH! Dom kastar sej handlöst bakåt ur släpen, står inte stilla när dom blir sadlade eller när ryttarna sitter upp. Tacka vet jag mina tävlingar där hästarna vet hut - att uppföra sej!

Efter en arbetsdag igår åkte jag med Nattis till ridhuset och longerade Josie. Hon va jättepigg och skuttade/sprang som en galning. När energin va uttömd så showmanshipade vi lite, fokuserade på att verkligen hålla huvudet nere hela tiden - i stopparna, backen och turnen.

fredag, oktober 17

Min naiva önskan om livet

Tänker att jag få delge min naiva önskan om livet;

Hängig fredag

Äntligen har det slutat regna, efter lite mer än ett dygns konstant regnande så är det nu uppehåll. Att man kan bli glad för så lite. I alla fall, blir nog våra hästar glada, dom kan få gå ut idag. Igår stod dom inne för att dom skulle behöva stå ute i regnet i över tolv timmar. Visst dom har fina täcken och så men det känns inte rätt att dom ska stå ute i vätan.

Jag är hängig så är hemma idag, sitter och äter frukost för mej själv. Lite tråkigt är det. Men men..

tisdag, oktober 14

Naiv önskan om livet...

...cuz it just dont work that way.
Jag behöver inte höra att man ska vara glad för det man har och blabla. Jag vet redan det och jag är så glad att jag har det jag har. Men jag tror att alla har en önskan om hur livet skulle va, en naiv önskan som inte är realistisk. Hur skulle erat "drömliv" sett ut?

Utpumpad

Idag är jag verkligen helt slut, kroppen värker, ungefär som om jag skulle få feber, men det får jag hoppas att jag klarar mej utan. Jag har inte tid med det kan jag säga.

Soffan är dagens kompis

söndag, oktober 12

1:or till 8:or

För mej är det så självklart då det printats in i mitt huvud dom senaste fyra åren. Men vad jag inte tänkt på är att det inte är så självklart för alla andra, eller i alla fall inte för alla andra som inte rider MS-clinicar.

Programmet jag rider lägger storvikt vid balans och drivpunkten i steget - oavsett om det är skritt, trav eller galopp. Man måste ha ett bra driv och en bra balans för att få en bra gångart. För att förbättra detta och verkligen sätta pricken på vad som är vad så finns det övningar, åtta stycken. Varje övning fyller en egen "funktion" och används vid olika tillfällen för att förbättra eller lösa problem.

Hästen har bara fyra ben så varför är det åtta övningar, för det är alltid bara ett ben som driver, right? Jooh, det är så att varje ben har en arc och counter arc, alltså rättställd och "felställd". Alltså har varje ben två siffor. Alla övningarna förutom 5:an och 6:an kan göras i skritt, trav och galopp- det blir svårare ju högre upp i växlarna du ligger.

Att jag ska ge mej på att förklara alla övningarna i text är lönlöst. Det skulle bara bli rörigt, jag rekommenderar er att besöka en Mark-clinic, det är bäst så.

Men för att svara på frågan jag fick så 7:or och 8:or är samma övning fast år vart sitt håll, alltså byter jag driv och balansben för att jag rider åt motsatt håll. Den används i syfte för att skapa en bra position i kroppen och för att verkligen förstärka drivet från det som är ytterbak i övningen. Ytterbak är viktig för att det är ytterbak som är driven i galoppsprånget, eller hur? Innerbak och ytterfram är balanspunkten i steget, innerfram fyller egentligen ingen funktion mer än att det avslutar steget eftersom galopp är en tretaktig gångart. . För att nu se övningen framför ögonen så tänk en sluta på en LITEN volt. Görs den rätt i trav så sätter den drivande bakbenet in under hästen, sätter hästen i en bra position för galoppen och skapar en bra hold-time på marken för balansbenen. Den avanceras så småningom till en galopp-piruett som dressyrhästarna gör.

Jag jobbar mycket med 7:an och 8:an i trav. Den centrerar Josie mellan mina ben och gör henne rak. Hon får en bra vana att alltid trycka ifrån bra redan i första galoppsprånget, om man gör den i trav fattar galopp i övningen och rider ett varv på den lilla volten i galopp för att sen låta henne gå ut på ett rakt spår.

Svårt att förklara i text, men hoppas att ni fick nått hum-hum om vad jag menar.

Svar på Q&A

Hur lång är du? Läste inlägget nedan och blev nyfiken, är själv lång och önskade mig jämt kortare som yngre!Jag är typ 185cm lång, så klackar är ibland lite svårt, ;)

Har du tränat/tävlar med kossor? Hur var hästarnas första reaktion till att se dem? :)
Nej, aldrig tränat eller tävlat på kossor. Hjälpte dock en bekant en gång att få tag på en kalv som behövde märkas.  Var juh inte första gången hästen såg kossor då eftersom vi har kossor i grannhagen. Men dom brukar vara ganska lugna när dom ser kossor. Det "farliga" är juh om man rider längs ett staket och det kommer kossa efter kossa för att kolla, med ögon stora som jordglober, ;) Det brukar hästarna tycka är lite äckligt. 

Hur många hästar har du haft? Någonsin funderat på att bli reiningryttare? Vad är målen för 2015?
Oj, jag har haft fyra stor hästar. Goofy, Darlane, Smokie och Josie. Sen har jag en hög ponnisar som lite, engul som jag inte minns vad den hette, en brun som jag inte heller minns namn på, en shetlandsponny- Chinoch. En annan brun ponny vid namn Wilma, en riktig busig märr som verkligen lärde mej rida.
Jag har faktiskt ridit reining, fast för många årsen. Emellan Darlane och Smokie, när Smokie var för ung för att ridas så leasade jag en reiner som jag tävlade några gånger. Tyvärr blev jag lite skrajsen för att rida fort, det är sant!  Skulle absolut kunna tänka mej att ha en färdig reiner som är broke och solid i alla manövrar, helst ska den plussa(såklart!), och tävla men rida in och utveckla en reiner är jag alldeles för feg för. 
Ojm mål för 2015. Jag har knappt kommit så långt i min planering än. Men jaah, jag vill åka till EM igen. Överlag så vill jag att vi ska bli mer solida. Inte ha så djupa dalar och höga toppar på formkurvan. Får jag henne mer jämn sa kommer resultaten av sej självt. På själva tävlingsbanan så vill jag att vi ska bli säkrare i trailen och horsemanshipen. 

Regn, sol, regn igen...?

Konstigt väder det är ute, ens stunden så hällregnar det, nästa är det strålande sol, sen regnar det igen och nu är det grådassigt... Jaja, hästarna är ute och jag har mockat och fixat färdigt. Nu pappersarbete, lite annat fix och sen rida!

lördag, oktober 11

Tjejkväll och huvudvärk

Igår efter jobbet gick jag direkt ut i stallet och fixade. Longerade Josie med cavalettis både trav och galopp, riktigt nyttigt för henne, framförallt galoppen tror jag. Hon måste sätta under sej och skjuta i från i bak samtidigt som hon måste lyfta i fram. Med facit i hand så va hon underbar att rida idag, hade riktigt fint lyft och push. Efter stallet va färdigt pep jag iväg i mina höga klackar på tjejkväll. Vin i pappmugg, is the shiet! Skulle påbörja kvällen i bilen men glömde ta med glas så fick in på tappen och ha pappmuggar, sen hängde jag fast vid den hela kvällen. Usch, man ska inte spela drick-spel med vin, note to onself!♥
 Började dagen med en förbaskad huvudvärk som höll i sej ända till eftermiddagen. *suck* Tanken 'jag-ska-aldrig-mer-dricka' ekar i huvudet då. Men jag tog mej i kragen och spenderade hela dagen i stallet. Har klippt Josie så nu är hon en fiiiiiin ponnie!

Jag och Nattis åkte till ridhuset förut här och red en stund, bägge hästarna gick super fint. Josie hade lite dålig push först så gjorde lite 7:or och 8:or, sen va det en markant skillnad. Att ha ett bra driv från bakbenet gör sååå mycket för känslan.

torsdag, oktober 9

Ojdå

Denna veckan försvann ju, hur fort då liksom??? Okej den är inte över än, men den har varit evighetslångt hitintills samtidigt som den gått jättefort. Jag har typ bara jobbat?

Jaja, i alla fall. Sitter här nu med tända ljus för de åskar här så vågar inte ha lamporna tända. Bloggar via mobilens internet från datorn. Ska snart ha telefonmöte med NSBA-styrelsen. En dags jobb kvar sen är det heeeeeeelg!

söndag, oktober 5

Bäst när det gäller

Satt här och tänkte lite och kom fram till att jag och Josie började våran säsong nere på Harmony Ranch i DK med att vinna både NSBA Nonpro och Open Western Pleasure. Nu avslutar vi säsongen med att vinna samma klasser på Paint Championatet i Sverige. Rätt coolt ändå att börja säsongen och avsluta den med samma vinster.

Novice Amateur Western Horsemanship från
European Championship of Quarterhorses 2014
Här är sista delen av mönstret, från galopp till
en extended jog på rakt spår.
Bara stop och back efter detta.
Good Girls Invited

Nya bilder

Hade velat ta lite nya bilder till bloggen, alltså organiserade. Hade vart perfekt att kunna ta ny i en fin skog när löven börjat fall och är så fulla av färg. Känner för övrigt att bloggen behöver ett uppryck designmässigt. Kanske kan hinna det till nästa helg. Då återstår bara en skog... Skogen här hemma är ju inget fin. :/ Kroppefjäll kanske, eller om man skulle ta sej hela vägen till Vargön. Till Hunne- och Halleberg. Vet ni förresten är kungen jagar på dom två bergen?

Möjligheternas vecka

I morgon börjar en ny vecka. Jag hoppas verkligen att jag fräschar på mej såpass att jag orkar gå till jobbet i morgon, vem fasiken har råd att vara sjuk?!?! Halsen gör inte så farligt ont just nu, men jag snorar och är tät hela tiden - snyter mej typ trehundra gånger på en dag.

Veckan som kommer kan dessutom vara en vändning åt rätt håll i mitt liv, berättar mer när och om det blir klart. *secretface* Hoppas hoppas verkligen att detta går mej till fördel. Det hade inte gjort nått överhuvudtaget, I deserve it! Då vill jag ju absolut vara fräsch i alla fall.

lördag, oktober 4

Q&A

I brist på annat kör vi en frågestund! Så bombadera mej med frågor nu.


Svårt för det där

Jag har jättesvårt för det där att kurera mej, ligga i sängen och döa i flera dagar för att jag är sjuk. Jag kan inte sova 24/7 längre. Sover jag på dagen kan jag inte sova på natten sen, I-landsproblem!

Gårdagen spenderades i soffan framför tre olika snyft filmer. In emellanåt försöker jag kolla runt på bloggar för att skaffa lite inspiration, men inte ens det kommer. Jag blir lite knäpp av att vara sjuk tror jag.

Hur gör ni andra hästmänniskor för att inte klättra på väggarna när ni ligger inne..? Jag menar vi, eller i alla fall jag far juh runt i två hundra annars. Från fullt ös till att nästan ha utegångsförbud. Nej, jag ogillar!

fredag, oktober 3

Wish I was a shortie

Vissa gånger så önskar jag att jag var lite kortare, kanske 15cm. Missförstå mej rätt, för jag älskar att vara lång! Sällan nån som vågar komma och sätta en stor käft mot mej när jag är lång och 'alltid' får se ner på folk. Men när det kommer till höga klackar så önskar jag att jag va lite kortare så jag kunde lite mer legalt stappla runt på 15cm extra ben varje dag. Nu blir det ganska sällan för att det gör att jag blir två meter lång och i sociala sammanhang så blir det lite... ehm.. off. Jag står liksom ovanför samtalet hela tiden.


Snygga pjucks jag hittade på nelly.com i alla fall. Behöver jag säga "jag vill ha"?

torsdag, oktober 2

Sjuktorsdag

Jaha, då satt jag där, jätte sjuk! Näsan rinner, halsen är inte som den ska och huvudet bultar. Crap, jag har inte tid med detta! Grrr! Jaja, bara att förlika sej med det. Men det är tradigt. Kände av halsen redan igår men tänkte att det kanske inte blir så farligt. Tji fick jag.

Vad gör ni alla en hösttorsdag som denna?

onsdag, oktober 1

Look is important

Nått jag tycker är förbaskat fult är när grimman hänger långt ner på näsan på hästen. Jag vill att grimman ska sitta högt upp, helt sonika för att det ser snyggare ut i min smak.
Övre bilderna är dislike,
Undre biglike!


Nått som möjligt är värre än en vanlig grimma som sitter långt ner är en showgrimma som sitter långt ner. Det ser förbaskat fult ut tycker jag. Det ser förövrigt ut som att grimman inte passar hästen utan är för stor vilket är ett viktigt fel i showoutfiten.
Övre- biglike
Undre- dislike
Vad tycker du?

Rosa bandet månaden

Jag vet inte varför men på nått sätt så tycker jag om Rosa Bandet. Så jag tycker alla tar sej i kragen och köper nått som har med RB att göra denna månaden. Stötta bröstcancerfonden!
Josie har RosaBandet benskydd och bellboots


Sen tror jag att det får bli en ny grimma från Hööks, självklart RosaBandet


Hösten är här!

Då får jag väll säga att hösten är här, eller i alla fall den officiella höstmånaden. Jag ser september som en sensommar månad, så oktober är höst. Lite tidigare hemma för jag har varit och tagit den andra twinrixsprutan. Men jag har smittats med halsont så det blir en lugn eftermiddag ändå.

Var och red i söndags och Josie gick sååååååå bra! Då kändes det ändå som jag skulle åkt till Bökeberg och fightats om en sadel om två veckor. Men nej, säsongen är över nu. Trots att den började sent så har den varit lång. Vi får hoppas det kommer fler sadlar nästa år. Nu satsar vi mot säsongen 2015, våran tredje säsong tillsammans. Let it be full of blue! ♥