söndag, juli 6

Såndäringa lista

I brist på inspirerande inlägg så blir det en liten sån här 'lista', typ fem saker ni inte visste om mej eller Josie.

♥Vi fattar aldrig en galopp från skritt eller trav, bara från stillastående eller ur en pivot. Undantag för tävlingsklass (såklart!), mönsterträning eller som när jag tränade på min horsemanship-sits.

♥Varje ridpass innehåller en hel del sidepass, (sidvärtsrörelse i skritt, mycket centrerad). Används mycket i uppvärmnings syfte samt att har jag tex problem i höger galopp har jag definitivt problem i sidepassen åt höger, så också som en korrigerande manöver.

♥Jag galopperar aldrig flera varv i rad, på sin höjd två-tre. Sen stannar vi, gör en pivot och fattar galopp igen. Detta för att alltid hålla en kvalitativ galopp. När man ligger och nötar varv på varv blir aldrig galoppen bättre, bara sämre. En bra galoppfattning bäddar för en bra galopp, så jag eftersträvar hela tiden att få perfekta galoppfattningar, med bra lyft och ordentligt med push.

♥Galopperar oftast i förvänd galopp (counter-canter), bra då det gör att Josie aldrig kan 'hänga' åt något håll utan måste hålla sej mellan mina skänklar. Det sammankopplar inte heller med pleasurens rail work, hon får inga olater att hänga mot väggarna utan är rak och centrerad.

♥Våran, eller i alla fall min, favoritövning är galopp över diagonalerna. Det gör att jag får både förvänd och rätt galopp i hörnen. Det ger mej bra tillfälle att korrigera 'on the run', är Josie ärlig mot mej i korrigeringen och verkligen förbättrar sej så är det bra med det och vi kan gå över på en lång diagonal där jag har gott om tid att flera gånger testa henne och verkligen känna efter om hon svarar för mina ben. Om inte så stannar vi, backar och pivoterar för att ta en ny galopp. Det är oerhört viktigt att hon ALLTID svarar för mina ben och samlar sej och går långsammare när jag kramar henne med vaderna.

Detta hadde vart en toppen bild om jag kunde sett normal ut, men min häst är i alla fall top notche! 

2 kommentarer:

  1. Jätteintressant att läsa! Fick helt klart lite nya ideer :D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Roligt att du gillade det! :) Dela gärna med dej av vad du blev inspirerad av! ;)

      Radera