söndag, augusti 9

Arlas Ekoreklam makes me mad!

Det har väll inte undgått någon att Sveriges mjölkbönder går på knäna! I skrivande stund får en vanlig mjölkbonde ut 2,58kr/kg mjölk, en ekobonde får ut 3,73kr/kg mjölk. Information baserat på Arlas egna prisuppgifter, länk här. Arla sänker kontinuerligt priser med några ören ut till bonden, viktiga ören, samtidigt som priset stiger ett par ören ut till konsument i butiken. Ökade ören som åker ner i Arlas ficka. Det har till och med gått så långt att butikerna i vissa kommuner har själva höjt priset med en krona per mjölkpaket till konsumenten som sedan ska gå tillbaka till mjölkbönderna i kommunen. Alltför att dom lokala producenterna ska överleva! Ett , i min mening, väldigt fint initiativ för att stötta lokala mjölkbönder.
 
Bönderna har i regel inte ens råd att ta ut lön med dagens mjölkpris samtidigt som Arlas VD himself plockade 2014 ut 6,2miljoner i lön skriver Land. Det är fanimej skandal att han plockar ut mer lön på ett år än en del människor tjänar under 10år! Det kvittar att han är VD för ett av världens ledande  livsmedelsföretag när dom som ska leverera produkter till honom inte får betalt för sin produkt och går i konkurs en efter en. När läget är som det är så är det väldigt opassande att en pajsare som råkar ha en fin titel ska tjäna multum på böndernas bekostnad. Jag tvivlar lite på att deras producenter utomlands är så intresserade av att producera fram mjölk med de krav eko-bonden har.
 



Reklamen, Arlas nya reklam för sin ekomjölk, gör mej provocerad, upprörd, rent ut sagt jävligt förbannad! Det är ju fullkomligt underbart att likakönade får gifta sej och få barn. Det är revolutionerande att dom har kunnat ta fram bilar som går på el, även om vi fortsatt kommer behöva oljedrivna färdmedel då en elbil är opraktiskt på landet. Men människors ursprung är i samhället fortfarande viktigare än vart maten kommer ifrån, ledsen där, men det är faktiskt sant. Annars hade inte utländskt kött funnits i köttdisken, det hade inte funnits grädde från ICA i mejeridisken med ursprung i Österrike för att inte tala om Arlas egna utländska produkter. Men vi har ännu nationalistiska profiler i Sverige som strider för att behålla Sverige svenskt. Det är väll fantastiskt familjärt att pappor i dagens samhälle kan stanna hemma och vara pappaledig medans mamma kan arbeta och tjäna ihop familjens brödföda, men snart får hon välja utländska produkter i mejeridisken för dom svenska producenterna har dött ut. Att jämställdheten tagit plats i rummet för politik är ju kung det också. Men det hör inte hit....

Nej, Arla lämna politiken utanför och fokusera på att betala era producenter vad deras produkt faktiskt är värd! Låt inte mjölkbönderna gå i konkurs en efter en för att ni är snåla byråkrater!

Det menas på att Arla alltid tar emot mjölk från sina producenter trots att dom har överflöd på mjölk, det som inte används hälls ut i mejeriet. Så som jag uppfattar detta påståendet så låter det som det händer rätt regelbundet. Om, jag säger OM, detta nu är sant att Arla har så mycket mjölk att dom får hälla ut svensk mjölk finner jag det konstigt att en stor del av Arlas sortiment inte innehåller svensk mjölk, alltså inte är märk med den röda Arla-kon. Jag finner det konstigt att det i botten på Bregott-paketen står att om det råder brist på svensk mjölk används annan nordisk mjölk.

Arla klankar ner på landet innan ekomjölk och menar på att ,#landetekomjölk, framtiden ser ljus ut. Som jag ser det ser det mörkare ut än någonsin, både för den vanliga mjölkbonden och för ekomjölkbonden. Ekobonden har ytterligare kostnader för att kunna vara just eko, dom få ören extra ekobonden får jämfört med den vanliga mjölkbonden kan omöjligt få produktionen att gå runt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar