tisdag, april 8

Olika personligheter

Precis som människor har hästar olika personligheter, skillnaden är den att hästarna alltid är ärliga personligheter. Sen kan hästars personlighet säkert ändras beroende på hur livet påverkar dom. Tanken till detta inlägg kom igår när Josie väntade på sin tur till massören och jag satt på en pall i stallgången och hästen lägger hela huvudet i knät på mej. Smokie skulle tex aldrig gjort så, hon hade tossat runt och inte haft en tanke på att utnyttja tiden till att gulla.

Bara i stallet har vi fyra hästar och dom alla är sånna olika personligheter. Josie och Silver är rena motsatserna, Bea och Jonte är som Josie fast ändå inte.


Jag läste nångång, tror det va i en worldshow-vinnar intervju att hästen som vann, han va ingen 'people-horse'. Han va ingen gulligullgull häst utan ville göra det han skulle och sen vara i fred. Smokie va en sån häst, eller i alla fall gav hon sken av det. Även om hon innerst inne kanske tyckte om att bli pussad på och gullad med så föredrog hon att bli lämnad i fred. "Rid, rykta, gör va du ska och låt mej va sen."

Josie däremot är en riktig gulligullhäst, hon älskar att bli pysslad med, man kan stå i timmar och bara klappa på henne och hon är lika nöjd hela tiden. Den hästen älskar människor mer än mat, när man fodrar på kvällen kan hon vara med på väg ut ur boxen och bli helt bestört när man stänger boxdörren, detta trots att hon fått mat i krubban. Hade hon kunnat så hade hon följt med in i huset och suttit i soffan med oss när vi ser på tv, jag lovar! Mer social häst än så får jag aldrig.

Sen kommer vi till Bea, hon älskar ochså att gulla och bli pysslad med fast inte om det vankas mat, hon är matfixerad. Jonte är ett kontrollfreak. Han får ingen ro i kroppen förän alla hästarna är inne och står i sina boxar. Silver, han är den 'typiska ridskolehästen' som stått där i hundra år, är sur och hatar alla. Den typen som både bits och hotar att sparkas. Det gäller att vara på sin vakt.


Det är roligt och intressant att se vad hästar har för olika personligheter tycker jag. Vad tycker ni? Vad har era hästar för personlighet?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar