tisdag, januari 13

Balans hit och dit

Det pratas om balans ditt och balans datt inom ridningen. Hästen ska ha en balanserad exteriör, balanserade rörelser som är kompatibla med kroppen. Man ska rida hästen i balans så den har en rytmisk gång. Ja, det är inget nytt.

Du, som ryttare ska vara väl balanserad lika så. Du ska vara vältränad utanför sadeln för att kunna prestera som du ska i sadeln. Du ska vara jämn i kroppen helst inga skavanker varken muskel eller skelettmässigt. Som vi alla vet så är ingen ryttare perfekt.
Allt jag redan sagt är inget nytt för nån som rider. Men nått som jag tycker det talas lite mindre om är mental balans. Den mentala balansen är minst lika viktigt i min värld. Är du stressad, ofokuserad eller vad det nu kan vara så rider du inte så bra som du kan! Jag har inte tänkt på att det är en viktig del förrän de senaste veckorna. Men jag har mej själv som exempel...

När jag red som bäst för snart ett årsen; jag red och gick på gymmet varje dag i stortsett. Josie backtränade en gång om dagen. Vi bägge jobbade på våra egna svagheter helt enkelt. Sen va jag i en mental balans i stort sett varje dag. Jag hade energi att lägga på det som är viktigt för mig; Josie, ridningen och min egen hälsa. Energitjuvarna i mitt liv fanns där inte längre, vilket för mej innebar en stor skillnad i min mentala hälsa.

Som sagt så kom jag bara att tänka på det dom senaste veckorna att det va en så så elementär grej i våran formtopp förra våren. Det märktes så väl på min ridning när jag hade en "jobbig dag". Men det va inget jag tänkte på då utan först nu(!). Jag red som en potta skit på första Mark-clinicen förra året vilket jag idag kan sammankoppla med att jag va allt annat är i mental balans. Det va inget jag förstod då, utan då såg jag mej själv som en kassa ryttare som saknade allt vad känsla heter. Men nu förstår jag att det berodde på att jag var i  mental obalans. När jag sen kommit till ro och jobbat med mej själv, och allt runt omkring, så kunde jag rida bättre, mer fokuserat.

Med detta sagt så, vill jag påpeka att DIN mentala balans är minst lika viktig i din och din hästs formkurva. När du felsöker för att ni är i en dal, granska din mentala status. Vart befinner din hjärna sej när du sitter i sadeln...?

1 kommentar:

  1. ÄNTLIGEN någon fler som förstår detta! Jag pratar jämt om det och alla tycker att "ja men det är väl klart" och sen hoppar de upp och rider trots dåligt humör osv och kan inte förstå varför det går så dåligt... Sen flera år tillbaka har jag satt som regel att är jag på riktigt dåligt humör av nån anledning så rider jag inte. Hästen ska inte behöva ta att dess ryttare rider dåligt, lika som att man som människa måste förstå att vissa dagar har hästen en dålig dag och respektera det. Finns så mycket viktigt vad gäller det mentala som i princip inte existerar inom svensk idrott fast det är så jäkla viktigt.

    SvaraRadera