fredag, april 17

Hela världen rasade lite

Som ni märkt har inte mitt humör varit på topp, av förklarliga skäl. Josie är halt. I onsdags va hon lite stel på morgonen vid utsläpp, men vi tänkte inte så mycket mer på det. På eftermiddagen när dom gick in, markerade hon för hälta. Mycket i skritt på rakt spår och i longering, mindre i jog.

Första tanken är att hon sträckt sej i när hon trampade av sej skon i förra veckan, men då borde hon haltat även innan hon fick en ny sko. Om hon hade vart sömstucken borde det visat sej direkt när hon fick den nya skon. Hon visade ingen värme i hoven så hövböld va inte heller aktuellt.

Hon va bättre i går morse så hon fick gå ut i hagen ett par timmar, när jag kommer hem från jobb igår och tar in henne hoppar hästen nästan på tre ben. Alltså är hon sämre igen, mycket sämre.  Svårt att gå, jobba till och med vända sej i stallgången. Ingen markant värme i hoven men knänas temperatur skiljer sej. Hon rätade inte ut benet riktigt utan avlastade höger framben. Paniken växer rejält, vad har min häst gjort?!?!?!?

Ringer till våran hovslagare i panik. Ska ringa till veterinären men missar telefontiden till kliniken med 13 jävla minuter! Uppgiventjej91.se. Hovis ringer upp och meddelar att han kommer till morgonen.

Upp tidigt i morse, gasar hem till mamma och stallet. Josie är bättre men markerar fortfarande, visar värme i ena hoven men ingen värme i knät längre. Väntar på hovis och har telefonnummer till veterinären i högsta hugg för att kunna ringa så fort hovis kollat vad han kan. Det visar sej att Josie har sömtryck. Eftersom Josie slitit bort en del av hovväggen när hon trampa av sej skon så blev det tajt mellan sömmarna på den nya skon. Så av med den, på med jodopax i sömhålet och slå på skon med glesare mellan sömmarna.

Så nu är det boxvila som gäller ett par dagar framöver. Jodopaxbad regelbundet för hoven för att hålla det rent så vi inte åker på en hovböld också. Inte konstigt att hon va jätte halt igår när hon vart ute och bättre när hon stått stilla under natten.

1 kommentar: